EDUCATIE

Spread the love

Geachte leerkracht/ docent,

De Tweede Wereldoorlog ligt meer dan 65 jaar achter ons, maar de herinneringen eraan zijn nog altijd levendig en krachtig. Opvallend is dat de kinderen van nu een grote belangstelling hebben voor de algemene geschiedenis en de gevolgen van deze oorlog.

Met veel genoegen bieden wij u hierbij het Süskind Site lespakket aan. De film vertelt het waargebeurde verhaal van de Joodse verzetsheld Walter Süskind, die honderden Joodse kinderen uit de crèche van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam wist te redden.

Uit onderzoek is gebleken dat jongeren informatie beter verwerken en onthouden wanneer ze aan de hand van beelden iets verteld krijgen. Het unieke Süskind lespakket, ontwikkeld voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs, biedt de mogelijkheid de herinnering aan, en de blijvende betekenis van de Tweede Wereldoorlog door te geven aan huidige en toekomstige generaties. In de samenleving zien wij dat de generatie ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog langzaam maar zeker verdwijnt, en daarom moeten er voor de toekomst andere eisen worden gesteld aan het overdragen van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend en betekenisvol te houden moeten nieuwe, andere verbindingen worden gevonden tussen het verleden en ons heden. Want alleen als iets relevant is voor de eigen denk- en leefwereld, blijft het betekenisvol. Persoonlijke verhalen van toen achter historische feiten zijn voor huidige en toekomstige generaties een goede manier om verbindingen te leggen tussen het verleden en de actualiteit.

Het Süskind lespakket is een concreet voorbeeld van ‘hoe om te gaan met de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en zorg te dragen voor een passende balans tussen historische kennisoverdracht en actuele vraagstukken die vanuit de historie worden belicht’. (Citaat van voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dr. A. Klink.) Op een aantrekkelijke manier en inspirerend voor leerkracht of docent en leerlingen draagt het pakket bij aan de geschiedkundige vorming van kinderen. Hier kunt u lezen over het verhaal van de nederlandse oorlogsfilm Suskind.

Het Süskind lespakket bestaat uit acht scènes uit de speelfilm, drie oral history verhalen van ooggetuigen en een filmfragment ‘De Drie van Breda’. Bij de fragmenten hoort een handleiding voor leerkracht en docent met onder meer speciale kijkvragen, achtergrondvragen en actualiteitsvragen, een tijdbalk, excursiemogelijkheden naar belangrijke oorlog- en verzetsmusea in Nederland en de mogelijkheid een gastspreker WO II-heden in de klas uit te nodigen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *