Hollandsche Schouwburg centraal in speelfilm Süskind

Spread the love

Vanaf 19 januari jl. is de Nederlandse oorlogsfilm Süskind onder regie van Rudolf van den Berg in de bioscoop te zien. De Hollandsche Schouwburg, waar Walter Süskind werkte en in verzet kwam, toont uniek materiaal rondom zijn persoon zoals familiefoto’s en onlangs verworven objecten. Ook wordt een wandeling aangeboden langs historisch belangwekkende plekken in de buurt, waaronder het woonhuis van Süskind.

Tot 1940 was de Hollandsche Schouwburg een populair theater in Amsterdam. In juli 1942 vorderden de nazi’s de schouwburg als verzamelplaats voor de deportatie van joden. Duizenden joden uit Amsterdam en omstreken moesten zich er melden of werden er onder dwang naartoe gebracht en moesten vervolgens daar of in de tegenovergelegen crèche wachten op hun deportatie naar doorgangskamp Westerbork en verder naar de concentratie- en vernietigingskampen.Walter Süskind (1906-1945) was aangesteld als hoofd van het joodse personeel in de Hollandsche Schouwburg om de deportatie efficiënt te laten verlopen. Vanuit deze positie wist hij samen met vele verzetsmensen, joods en niet-joods, minstens zeshonderd kinderen uit de crèche en een onbekend aantal volwassenen uit de schouwburg voor deportatie te behoeden.

De Hollandsche Schouwburg is zeventig jaar na de deportaties een monument ter nagedachtenis aan de joodse slachtoffers van de naziterreur, een plek om stil te staan bij wat vernietigd is. Er wordt gewerkt aan een grootschalige vernieuwing om het gebouw om te vormen tot een volwaardig nationaal Sjoa-museum, een museum over de jodenvervolging in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hier vindt u meer informatie over de Cast & Crew van oorlogsfilm waargebeurd.

De Hollandsche Schouwburg maakt samen met het Joods Historisch Museum, JHM Kindermuseum en de Portugese Synagoge deel uit van het Joods Cultureel Kwartier Amsterdam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *