jaja
Bellicher; Cel - 4 okt 2012
jaja
End of Watch - 18 Oktober 2012
jaja
Hit en Run - 23 augustus 2012

Hollandsche Schouwburg centraal in speelfilm Süskind

Vanaf 19 januari jl. is de Nederlandse oorlogsfilm Süskind onder regie van Rudolf van den Berg in de bioscoop te zien. De Hollandsche Schouwburg, waar Walter Süskind werkte en in verzet kwam, toont uniek materiaal rondom zijn persoon zoals familiefoto’s en onlangs verworven objecten. Ook wordt een wandeling aangeboden langs historisch belangwekkende plekken in de buurt, waaronder het woonhuis van Süskind.

Tot 1940 was de Hollandsche Schouwburg een populair theater in Amsterdam. In juli 1942 vorderden de nazi’s de schouwburg als verzamelplaats voor de deportatie van joden. Duizenden joden uit Amsterdam en omstreken moesten zich er melden of werden er onder dwang naartoe gebracht en moesten vervolgens daar of in de tegenovergelegen crèche wachten op hun deportatie naar doorgangskamp Westerbork en verder naar de concentratie- en vernietigingskampen.Walter Süskind (1906-1945) was aangesteld als hoofd van het joodse personeel in de Hollandsche Schouwburg om de deportatie efficiënt te laten verlopen. Vanuit deze positie wist hij samen met vele verzetsmensen, joods en niet-joods, minstens zeshonderd kinderen uit de crèche en een onbekend aantal volwassenen uit de schouwburg voor deportatie te behoeden.

De Hollandsche Schouwburg is zeventig jaar na de deportaties een monument ter nagedachtenis aan de joodse slachtoffers van de naziterreur, een plek om stil te staan bij wat vernietigd is. Er wordt gewerkt aan een grootschalige vernieuwing om het gebouw om te vormen tot een volwaardig nationaal Sjoa-museum, een museum over de jodenvervolging in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Hollandsche Schouwburg maakt samen met het Joods Historisch Museum, JHM Kindermuseum en de Portugese Synagoge deel uit van het Joods Cultureel Kwartier Amsterdam.

De Hollandsche Schouwburg is dagelijks te bezoeken. Meer informatie: www.hollandscheschouwburg.nl

Laat een reactie achter


*

Süskind is sinds 19 januari in de bioscoop te zien en is momenteel de hoogst genoteerde Nederlandse film in de box office top 20. De gelijknamige roman van Alex van Galen, uitgegeven door De Arbeiderspers, kwam deze week binnen op nummer negen in de categorie fictie in de bestsellerslijst van CPNB. Het lespakket over verzetsheld [...]
Lees meer...
Vanaf 19 januari jl. is de Nederlandse oorlogsfilm Süskind onder regie van Rudolf van den Berg in de bioscoop te zien. De Hollandsche Schouwburg, waar Walter Süskind werkte en in verzet kwam, toont uniek materiaal rondom zijn persoon zoals familiefoto’s en onlangs verworven objecten. Ook wordt een wandeling aangeboden langs historisch belangwekkende plekken in de [...]
Lees meer...
Gisteravond, zondag 15 januari, vond in het Muziektheater te Amsterdam dan eindelijk de première van Süskind plaats. De opkomst was groot en regisseur Rudolf van den Berg werd beloond met een staande ovatie na afloop van de film. Hieronder is een aantal foto- en videoverslagen van de aanwezige pers te bekijken. SBS Shownieuws Wakker Nederland [...]
Lees meer...
Süskind is het nooit eerder vertelde ontroerende verhaal over Walter Süskind. Een held, onterecht gehouden voor een verrader, die honderden kinderlevens redde tijdens de WO II. De kinderen die dankzij Walter Süskind uit de Hollansche Schouwburg zijn gered konden in vrijheid opgroeien. Wereldwijd leven echter nog steeds miljoenen kinderen in oorlog. Om deze kinderen te [...]
Lees meer...
Janine Jansen heeft een soloviool-partij opgenomen voor de Nederlandse speelfilm Süskind. Het muziekstuk, getiteld ‘Zomer 1945’, is aan het eind van de film te horen. Het bijzondere stuk voor orkest en viool is geschreven door de componisten van de film, Bob Zimmerman en Nando Eweg. De soloviool partij werd speciaal geschreven voor de beroemde violiste.  [...]
Lees meer...
vlees